top of page

Hvilken Gaming PC bør man velge?

Slik velger du riktig Gaming PC!

Å finne den riktige Gaming PCen handler om mer enn bare spesifikasjoner og budsjett. I denne guiden vil vi hjelpe deg med å velge den beste gaming-PC-en for dine behov.

Hva bør du tenke på når du velger en gaming-PC?

Generelt sett så vil en topp gaming-PC inneholde en kraftig prosessor og et høyt ytende grafikkort, da dette er de viktigste faktorene for å kunne spille med bra grafikk og høy bildefrekvens. Hvis du ønsker å spille mest mulig kostnadseffektivt, anbefaler vi å vurdere rimeligere alternativer som fortsatt leverer solid ytelse, men med noen begrensninger når det gjelder oppløsning og fremtidig oppgraderingsmulighet.

For gamere som ønsker kraftige gaming-PCer uten å sprenge budsjettet, finnes det mange gode alternativer på markedet under 15 000,-. Generelt sett bør en god gaming-PC i en prisklasse på under 15000,- ha en kraftig nok prosessor og et anstendig grafikkort, da disse komponentene er avgjørende for å kunne spille med god grafikk og tilfredsstillende bildefrekvens. I tillegg, så bør den ha minst 16GB RAM og en M.2-SSD.

Hvis du ønsker å spille mest mulig kostnadseffektivt, anbefaler vi å vurdere rimeligere alternativer som fortsatt leverer solid ytelse, men med noen begrensninger når det gjelder oppløsning og fremtidig oppgraderingsmulighet.


Her er en nummerert liste over de viktigste faktorene du bør prioritere når du velger en Gaming PC:

  1. Budsjett: Hvor mye du er villig til å bruke på en Gaming PC er den viktigste faktoren i valget av en PC. En god gaming-PC kan være alt fra 10,000 kr til 30,000 kr og oppover. Her må du derfor definere budsjettet ditt før du begynner å se på spesifikasjoner. Husk at man alltid kan oppgradere PCer etter noen år, så man trenger ikke å gå for det aller dyreste alternativet om man ønsker en PC som varer. Da anbefaler vi heller at man velger en rimeligere PC som dekker mesteparten av behovene dine idag, for deretter å oppgradere grafikkort, prosessor eller RAM om noen år.


1. Grafikkort (GPU): Grafikkortet er avgjørende for å få gode visuelle opplevelser. Spill som kjører i høy oppløsning (1440p eller 4K) krever et kraftig grafikkort. Her har NVIDIA og AMD Radeon de største markedsandelene når det kommer til grafikkort for gaming. For de fleste spill i 1080p holder et NVIDIA GeForce RTX 3050 eller RTX 4060, men for høyere oppløsninger bør du vurdere RTX 4070 eller bedre.


2. Prosessor (CPU): Prosessoren er hjernen til PC-en din. For en gaming-PC er det viktig å velge en kraftig nok prosessor som kan håndtere krevende spill. For de fleste spillere er en Intel Core i5 eller AMD Ryzen 5 tilstrekkelig, men hvis du spiller svært krevende spill eller driver med streaming, bør du vurdere en Intel Core i7 eller AMD Ryzen 7.


3. RAM (minne): Minne spiller en viktig rolle for multitasking og ytelsen til spillene. For gaming i 2024 bør du minimum ha 16 GB RAM. Hvis du driver med redigering eller streaming i tillegg til gaming, kan 32 GB være verdt investeringen.


4. Lagring: M.2 SSD-er er den nye standarden for gaming-PC-er. De gir raskere lastetider og en jevnere opplevelse. Vi anbefaler PCer med minimum 500 GB SSD, men hvis du har mange store spill, vil en kombinasjon av SSD og en større harddisk eller en ekstra "rimelig"-SSD være praktisk. Vi anbefaler også at du velger M.2-SSDer framfor 2.5"-SSDer, da disse som regel er raskere. Dette står spesifisert under "lagring" på spesifikasjonene til PCen du ser på.


5. Kjølesystem: Gaming-PC-er genererer mye varme (spesielt under høy load). Derfor er det viktig å ha et godt kjølesystem, enten det er luftkjøling eller væskekjøling. Dette sikrer at maskinen din holder seg kjølig under intense spilløkter, noe som forhindrer overoppheting og forlenger levetiden til komponentene. Her bør du se om PCen har en dedikert luftkjøler eller væskekjøler, eller om den kun har en standard Intel/AMD kjøler ("stock cooler"). Vi anbefaler også minst 2stk vifter i fronten på PCen og 1 vifte bakenden på PCen.

Anbefalte gaming-PC-er fra vår Gaming PC test

Tidligere har vi gjennomført to Gaming PC-tester av de beste gaming-PC-ene i Norge, inkludert en test for gaming-PC-er under 15,000 kr. Resultatene fra disse testene kan du lese mer om her: Gaming PC Test 2024 og vår Gaming PC Test under 15,000 kr.

Disse testene gir en oversikt over hvordan ulike modeller presterer i både krevende spill og daglig bruk, og de kan være til hjelp til å finne de passende maskinene til både "premium"- og budsjettbevisste gamere.

Her er to av vinnerne fra testene våre som vi anbefaler.

1. Zenith HX97Z2 Gaming PC – Best i test Gaming PC

Denne maskinen er en kraftpakke med en Intel Core i7-prosessor, et NVIDIA GeForce RTX 4070 TI SUPER-grafikkort, og 32 GB DDR5 RAM. Den leverer imponerende ytelse i både 1440p og 4K-spill, og er spesielt god for gamere som ønsker å oppleve de mest grafikk-intensive spillene på høyest mulig innstillinger. Zenith HX97Z2 er det perfekte valget for gamere som ikke vil gå på kompromiss med ytelse.

2. ArcticStorm IZ539X Gaming PC – Best i test Gaming PC under 15,000 kr

Hvis du har et budsjett på under 15,000 kr, er ArcticStorm IZ539X Gaming PC det beste valget. Denne modellen er levert av Greencom.no, og gir eksepsjonell ytelse til prisen i et stilfult kabinett. Med en Intel Core i7-prosessor, 32GB RAM og et NVIDIA RTX 4060-grafikkort, takler den de fleste moderne spill på høye innstillinger i 1080p uten problemer. Det er det perfekte valget for de som vil ha en solid gaming-opplevelse uten å sprenge budsjettet.





Comments


bottom of page